Creat Space Galleria

Albertinkatu 12, 00150 Helsinki
creat.fi
Creat Space Galleria facebookissa

 

GALLERIAKESKIVIIKKO 1.11.2017

Avoinna: 17-20

Näyttely: Antti Ahtiluoto: Alokkaat

Ohjelma: Tarjolla Laitilan virvokkeita. Taiteilija on tavattavissa, ja pitää esitelmän projektista sekä sen yli 2 vuotta kestäneestä prosessista näyttelyksi ja kirjaksi.

 

Creat Space esittää
Antti Ahtiluoto: Alokkaat
27.10.–7.11.2017

Katse kameraan – PÄIN!

Millaiset kasvot suomalainen mieskuva saa, kun lähtökohdaksi otetaan Suomen armeijan alokkaat?

Alokkaat on Antti Ahtiluodon dokumentaarinen valokuvatutkielma suomalaisesta mieskuvasta ja post-nationalistisesta identiteetistä. Sarjan lähtökohtana on ollut tutkia suomalaista mieskuvaa yhden keskeisimmän kansallisen myytin kautta.

”Valintani tarkastella suomalaisuutta ja mieskuvaa nimenomaan armeijan kautta ei syntynyt tavoitteesta korostaa sen roolia, vaan sen lähes mekaaniseen tapaan suomalaisuuden määrittelijänä”, kertoo valokuvataiteilija Ahtiluoto.

Yleisellä asevelvollisuudella on historiallisesti ollut ja on vieläkin keskeinen rooli kansallisena instituutiona, joka kasvattaa pojista miehiä. Alokasajalla on myös mielenkiintoinen ulottuvuus tasavertaistavana tekijänä: armeijassa kaikki erän alokkaat asetetaan samalle viivalle. Tätä korostaa yhtenäinen pukeutuminen, joka häivyttää sosiaalisen taustan ja sitä myötä yhteiskunnallisen aseman niin kasarmin sisä- kuin ulkopuolella.

100 vuotta täyttävä Suomi on elänyt viimeiset vuodet voimakasta murroksen aikaa. Kysymys suomalaisuudesta on noussut keskeiseksi aiheeksi sekä poliittisessa että julkisessa keskustelussa. Aikana, jolloin mielikuvat ovat syrjäyttäneet faktat ja disinformaatio keskustelun Ahtiluoto kokee tärkeäksi, ettei Alokkaat-sarja soittele, moralisoi tai maalaile mielikuvia. Teoksen valokuvat peilaavat lakonisesti sen, mitä on todellisuus: miltä näyttää suomalainen mies kun tarkastelun lähtöpisteeksi valitaan Suomen armeijan alokkaat.

Projekti on toteutettu kesän 2015 aikana kuvaamalla lomille lähteviä ja sieltä palaavia alokkaita kadulle rakennetussa kuvauspisteessä. Kaiken kaikkiaan Ahtiluoto kuvasi yli 600 kuvaa ja 48 alokasta. Näyttelykokonaisuus on esillä ensimmäistä kertaa Helsingissä ja koostuu valokuvien lisäksi tutkija Anders Ahlbäckin kirjoittamasta esseestä ”Miesten koulu – historian valossa ja varjossa”, sekä graafikko Marja Tikan suunnittelemasta näyttelykirjasta, jossa on esitettynä kaikki sarjaan kuvatut alokkaat.

Taiteilija Ahtiluoto kävi myös Ylen Aamutv:ssä keskustelemassa projektista. Katso video tästä

***

Antti Ahtiluoto (s. 1978) on Helsingissä asuva ja työskentelevä valokuvataiteilija. Ahtiluoto on valmistunut valokuvaajaksi Lahden Muotoilu- ja Taideinstituutista. Tällä hetkellä hän viimeistelee maisteriopintojaan. Ahtiluodon teoksia on esitelty yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa sekä ulkomailla. Alokkaat-näyttely on ensimmäistä kertaa esillä Helsingissä.

 

Esteettömyys: 

Lemmikit: sallittu

Gallerian normaalit aukioloajat muulloin kuin Galleriakeskiviikkona:
Avoinna päivittäin klo 12–18, ma suljettu