Forum Box

Ruoholahdenranta 3a

forumbox.fi
Forum box Facebookissa ja Instagramissa

GALLERIAKESKIVIIKKO 4.11.2020

Avoinna: 12-20
Näyttely: Pekka Pitkänen – Mieletön maailmankaikkeus

Ohjelma:

Pekka Pitkänen – Mieletön maailmankaikkeus

Mediabox: Seppo Renvall – Feature

Julkisivussa: Pauliina Turakka Purhonen – Herbarium 2020, Skogstorp, Veckjärvi

Läs mer på svenska här.

Read more in English here.

PEKKA PITKÄNEN – MIELETÖN MAAILMANKAIKKEUS

Maailmankaikkeus, mitä se on? Määrittelemätön, käsittämätön, järjetön. Se on jotain mieletöntä, josta on vaikea saada kiinni. Kuvataiteilijalle se on silti kiehtova haaste. Sen voi kuvitella.

Pekka Pitkänen on aiemmin taiteessaan käsitellyt ihmisen historiaa ja sen tarinoita tai esihistoriaa maapallolla, pronssikautta, rautakautta, Kalevalaa. Nyt teemana on maailmankaikkeus.

Iso teema se on jopa kuvanveistäjälle, joka Forum Boxin näyttelyllään viettää taiteilijuutensa 50-vuotisjuhlaa.

Pekka Pitkäsen uudet teokset Forum Boxissa ovat oma maailmankaikkeutensa. Kukin kokee ja näkee ne tavallaan. Työ katsoo ihmistä, taiteilija sanoo. Kaikessa näkyy musta, mutta siinä on runsaasti vivahteita. Mustan harmaa-asteikossa elävät kaikki värit ja maailmankaikkeuden valo. Mustaa on myös teosten materiaali, valurauta ja hiili.

Mustaan kytkeytyy ajattomuus, ikuisuus. Loputon tila ja tyhjyys, joka on myös hiljaisuutta. Rauha ja hiljaisuus ovat asioita, joita Pitkänen taiteessaan tavoittelee.

Pimeys ilman päivänvaloa on tilaa, josta todistavat ruumiillisuuttamme suuremmat voimat. Sen hiljaisuudessa voi aistia energian, joka pitää maailmankaikkeutta koossa.

Maailmankaikkeus. Se on myös vahva viitekehyksensä taiteessa ja sen historiassa kulttuurista toiseen. Tässä näyttelyssä se on taiteilijalle hänen elämänsä ja työnsä dokumentointia. Pekka Pitkäsen taiteen keskiöön osuu käsite, jonka ääreen niin monet pohdiskelijat päätyvät. Sen aikaa ei voi mitata seinäkellon lyönneillä.

Marja-Terttu Kivirinta

MediaBox: SEPPO RENVALL – FEATURE

5 min / ProRes / väri
kuva ja ääni Seppo Renvall, musiikki Maija Saksman, 2019–2020

FEATURE on aihelma tarinasta ja mielenmaisemasta, unenomainen matka uuden maailman rakennustyömaalla.

 

Julkisivu: PAULIINA TURAKKA PURHONEN – HERBARIUM 2020, SKOGSTORP, VECKJÄRVI

Toisenlainen kasvio oli suunnitteilla. Piti kävellä Viiskulman kodista Forum Boxiin ja dokumentoida matkan varren kukinnat. Olen kävellyt matkaa vuositolkulla – edellinen työhuoneeni oli Jätkäsaaressa. Ihmetellyt lajirunsautta, ja saanut lohtua aina uudelleen haarautuvista horsmista. Ne eivät anna periksi vaikka kuinka leikellään, vaan puskevat uutta kukkaa pitkälle syksyyn.

Tuli kulkutauti ja karanteeni, ja vietin aikaa Porvoon Veckjärvellä. Piha kukki sielläkin, maaliskuun lopusta aina näihin päiviin saakka. Olen kovasti yrittänyt huitoa näkyviin mitä mullasta putkahti.

Kukat kasvavat ja kuihtuvat nopeasti, ja kääntyvät päivän kuluessa kohti aurinkoa. Pilvet seilaavat ja tuuli huojuttaa maisemaa. Keskittyminen herpaantuu, ajatukset vaeltavat, kiireet vaivaavat, ja
kotioloihin on välillä paneuduttava.

Pihapiirin rakennukset antoivat kukille kiinteää vastapainoa. Niidenkin seinillä vaeltaa valo, ja vaihtuvat kelit teettivät kompromisseja. Tänä kesänä on puutarhanhoito jäänyt vähälle. Talot ovat vajonneet rauhassa kasvillisuuteen, muuttuen yhä kiinteämmin osaksi maisemaa.

Olen maalannut aika satunnaisesti viime vuosien aikana, ja se näkyy. Näkyy alun kankeus, ja sunnuntaimaalarin ilo. Maalin kuljettelun vähittäinen sujuvoituminen, ja leipiintyminen. Tässä on kesäni, hutia ja osumaa, sössöä ja havaintoa.

Työskentelyn mahdollistamisesta kiitokset Svenska Kulturfondenille.

Gallerian normaalit aukioloajat muulloin kuin Galleriakeskiviikkona:
ti – su 12-17
maanantaisin suljettu

Lemmikit: sallittu
Esteettömyys: Galleria on katutasossa (ovella pieni kynnys, johon saatavana kulkuluiska), takatilan näyttelytilaan ja Mediaboxiin portaat joissa ei luiskaa. WC-tilaan tarvittaessa esteetön kulku. Kysy lisää henkilökunnaltamme!

info@forumbox.fi  /  p. 050 524 1781