Galleria 68:sta huokuu historia ja henkilökohtaisuus

Galleria 68 22.10.2014 suuri koko

 

Galleria 68 perustettiin Hämeentien ja Mäkelänkadun risteykseen vuonna 2014. Vaikka galleria onkin suhteellisen uusi, sen taustalla on runsaasti historiaa. Galleria sijaitsee 1950-luvulla rakennetussa Allotrian talossa, jossa muun muassa KOM-teatteri on aiemmin toiminut.

Myös perustajilla, Ismo ja Reet Salosella, on pitkä ja värikäs tausta. Pariskunta on tehnyt ja tutkinut taidetta jo useiden vuosikymmenien ajan, mikä näkyy galleriassa paitsi parin omien teosten myös muiden taiteilijoiden töiden kautta.

– Näyttelyt vastaavat tarkasti meidän omaa taidemakuamme, sillä esillä on vain sellaista taidetta, josta itse pidämme. Tapaankin sanoa, että galleria on elämistä taiteen kautta, taiteellinen johtaja Ismo Salonen kuvailee.

Henkilökohtainen ote ei ole ainoa syy sille, miksi galleria on uniikki. Se on nimittäin tällä hetkellä ainoa Suomessa, joka esittää konstruktiivista taidetta. Noin 35 neliön tilassa on ollut esillä tunnettujen nimien, kuten Lars-Gunnar Nordströmin ja Leonhard Lapinin, näyttelyitä. Tulevaisuudessa galleriassa nähdään muun muassa Victor Vasarelyn töitä.

– Konstruktivistisen taiteen lisäksi myös op-taide kuuluu fokukseemme. Aiomme laajentaa tarjontaamme modernin arkkitehtuurin ja designin esittelyn suuntaan, Salonen selventää.

Yleiskuva 1

 

Seuraavana Galleriakeskiviikkona Galleria 68 on mukana ensimmäistä kertaa. Taitelijatapaamisten ja tarjoilun lisäksi Vallilan keulilla on luvassa myös Synopsis 13 -näyttelyn avajaiset.

– Kyseessä on läpileikkaus vuoden 2015 aikana galleriassa pidetyistä kahdeksasta näyttelystä. Voisi sanoa, että yhdellä käynnillä näkee siis kahdeksan näyttelyä, Salonen summaa.

Teksti: Joonas Kärki
Julkaistu 27.1.2016