Galleria Dix – ”Olen liberaali galleristi”

IMG_1453Galleria Dixin omistaja Tuule Mäkinen on opiskellut taidekoulussa Yhdysvalloissa, toiminut myöhemmin taideopettajana Saksassa ja asunut vuosia Englannissa ennen palaamista koti-Suomeen. Muuton jälkeen monet helsinkiläiset galleriat tulivat pikkuhiljaa tutuiksi ja Tuule päätyi ostamaan niistä yhden.

Kymmenen vuotta myöhemmin hän on edelleen toivottamassa vieraat tervetulleiksi Dixiin: 

“Vaikka olen käynyt taidekoulun, en kutsu itseäni taiteilijaksi vaan taiteen tuntijaksi. On mielenkiintoista, kun on itse opiskellut tekniikat käytännössä ja tietää sen tunnetilan, mikä taiteilijalla niitä teoksia tehdessä on. Mutta valitsen taiteilijat töiden, en koulutuksen perusteella.” 

Tekniikkafriikkinä Tuule ottaa näyttelyihin eritasoisia taiteilijoita. Oman tien kulkijat kiehtovat eniten, ja myös taiteilijan persoonalla on merkitystä siihen, tuleeko näyttelyä:

“Minä en myy tauluja, myyn tunnetta! Taulussa pitää olla jotain, joka herättää, kiehtoo, tuntuu kotoisalta tai miellyttää. Hienovarainen kanssakäyminen asiakkaiden kanssa johtaa välillä myyntiin, mutta itse teoksista puhuminen on tärkeintä. Taulu elää omaa elämäänsä, samoin näyttely

Hyvä taulu kestää katsomisen

IMG_1462Ulkomailla eläväistä meininkiä nähnyt Tuule on itsekin innostunut gallerioiden aukioloaikojen pidentämisestä. Vuonna 2005 ehdotettiin, että galleriat tai jopa kaikki  Uudenmaankadun liikkeet pitäisivät ovensa auki kahdeksaan asti illalla joka keskiviikko. Silloin ajatuksesta ei vielä innostuttu: 

“Minun mielestäni aina pitäisi lähteä mukaan kokeilemaan uutta. Galleriat ovat kyllä yrittäneet kaikenlaisilla tempauksilla tulla asiakkaita vastaan, mutta vieläkin tätä ajatellaan luksus-juttuna. Galleristin työ ei ole snobbailua, tämä on palveluammatti. Se ei takaa palkkaa galleristille eikä taiteilijallekaan, mutta kiehtoo silti. Taiteen orjana ollaan!”  

Tuulen työkaverina Galleria Dixissä toimii Sirkka-Liisa Ikävalko, joka on kuulunut Dixin henkilökuntaan jo 18 vuotta: 

Olemme hyvä tiimi. Välillä on aika rankkaakin, ja silloin viljellään toimistossa mustaa huumoria kirosanoja kaihtamatta. Hauskaa pitää olla! Niin kuin Sirkka-Liisa sanoo: jos tämän ottaa tosissaan, niin hulluksihan tässä tulee.”

Mitä Galleria Dixissä tapahtuu Galleriakeskiviikkona? Kurkista TÄÄLTÄ.