Galleria Katariina

Kalevankatu 16
www.helsingintaiteilijaseura.fi
Galleria Katariina facebookissa

GALLERIAKESKIVIIKKO 1.11.2017

Avoinna: 17 – 19, klo 17.30 Opastus taiteilijakirjoihin ja näyttelyyn: Taiteilijakirjoihin perehtynyt Emmi Martin ja galleristi Hannele Nyman, halukkaiden kanssa jatketaan RikArt-taiteilijakirjakokoelmaan.

Taiteilijakirjanäyttely II | Utställningen av konstnärsböcker II | Artist’s book Exhibition II, Studiossa Tapio Tuominen: Sikamaisuuksia – absurdi sarjakuva

Taiteilijakirjat ovat täällä taas, neljän vuoden odotuksen jälkeen!

Jurytettyyn näyttelyyn valittiin teoksia 57 taiteilijalta ja yhdeltä taiteilijaryhmältä. Mukana on niin tuttuja tekijöitä kuin uusiakin kiinnostavia nimiä. Osallistujia on Suomen lisäksi tällä kertaa mm. Alankomaista, Iso-Britanniasta, Saksasta, Unkarista ja Virosta.

Taiteilijat | Konstnärer | Artists

Elisa Alaluusua, Kristoffer Albrecht, Maija Albrecht, Roy Aurinko, Susanna Autio, Frans Baake, Synnöve Dickhoff, Tiina Eräpuu, Mikko Hallikainen, Elina Heiskanen, Anneli Hilli, Hanna Holma, Rauni Hulke, Tomi Hyttinen, Iiris Hälli, Teija Immonen, Anita Jensen, Emmi Jormalainen, Tero Juuti, Catharina Kajander, Olof Kangas, Leena Kangaskoski, Aino Keinänen, Niina Keltamäki, Ilona Kiss, Eeva Kokki, Soili Kokkonen, Erja Laakkonen, Hong Liu-Sertti, Marja Mali, Maritta Meckelborg, Asta Niemistö, Antti Nylén, Ulla Paakkunainen, Reija Palo-oja, Piilevä-ryhmä, Tiina Piisang, Kaija Poijula, Eeva-Maija Priha, Anne Rantakylä, Age-Elisa Riekkinen, Anna Mari Räsänen, Jaakko Rönkkö, Niko Saarinen, Marjo Savolainen, Pekka Suomäki, Josephine Tabbert, Emilia Tanner, Sirkka Tapio, Katja Taskinen, Irma Tonteri, Anu Tuominen, Tarja Turpeinen, Joonas Turunen, Marja-Leena Valkola, Arja Valkonen-Goldblatt, Virpi Vesanen-Laukkanen, Mira Ylönen

Taiteilijakirja Suomessa ja Galleria Katariinassa

Taiteilijakirja on viime vuosina tullut Suomessa tunnetummaksi, ulkomailla se on jo kauan ollut suosittu taidemuoto.  Rikhardinkadun kirjastossa Helsingissä on nähtävillä RikArt-taiteilijakirjakokoelma, jonka kerääminen aloitettiin vuonna 2000. Kokoelmassa on yli 400 teosta, joihin voi tutustua myös verkkogalleriassa. Galleria Katariinassa aloitettiin taiteilijakirjojen laajempi esittely vuonna 2013 Taiteilijakirjanäyttelyllä. Galleriassa on myös pieni pysyvä myyntinäyttely taiteilijakirjoista.

 

Taiteilijakirjaohjelmaa Galleria Katariinassa:

Sunnuntaina 29.10.2017 klo 14 Taiteilijakirjapäivä

Näyttelyn taiteilijat Maija Albrecht, Antti Nylén, Kaija Poijula ja Anu Tuominen

sekä Emmi Martin kertovat ja keskustelevat taiteilijakirjoista.

Galleriakeskiviikkona 1.11.2017 klo 17.30 Opastus taiteilijakirjoihin ja näyttelyyn

Taiteilijakirjoihin perehtynyt Emmi Martin ja galleristi Hannele Nyman

Halukkaiden kanssa jatketaan RikArt-taiteilijakirjakokoelmaan.

Sunnuntaina 12.11.2017 klo 14 Taiteilijatapaamispäivä

Taiteilijakirjoistaan kertomassa näyttelyn taiteilijoita.

Paikalla myös Studion absurdin sarjakuvan taiteilija Tapio Tuominen.

 

Taiteilijakirja – mikä se on

Taiteilijakirja on oma taidemuotonsa, jonka lähtökohtana on kirjan idea tai muoto, lopputuloksena tekijänsä näköinen taideteos. Taiteilijakirjojen edelläkävijöitä ovat dadaistien ja surrealistien kokeileva taide. Nykyisessä monipuolisessa muodossaan tunnettu taiteilijakirja syntyi 1960-luvun alussa yhdessä käsitetaiteen ja Fluxus-liikkeen kanssa.

Taiteilijakirja voi olla kirja tai kirjaa muistuttava taideteos. Eri taiteilijakirjatyyppejä ovat esimerkiksi kirjaveistokset, haitarikirjat ja koosteet kuten pelit, laatikot, pussit tai paketit – taiteilija itse valitsee teoksensa muodon, materiaalin ja tekotavan. Taiteilijakirja voi olla käsin tehty uniikki teos tai jos se on painettu, on painos rajattu, yleensä numeroitu ja signeerattu.

 


GALLERIA KATARIINAN STUDIO 25.10.–12.11.2017 | Tapio Tuominen: Sikamaisuuksia – absurdi sarjakuva

Näyttely koostuu pienehköistä öljyvärimaalauksista, joiden muodostamaa kokonaisuutta voidaan lukea samaan tapaan kuin absurdia sarjakuvaa. Sarjakuvasta teoskokonaisuus poikkeaa kuitenkin siinä, että sen tulkitseminen voidaan aloittaa mielivaltaisesti mistä maalauksesta tahansa ja myös lukusuunta voi vaihdella täysin katsojan mielen mukaan. Kokonaisuus siis kutsuu katsojaansa narratiiviseen leikkiin. Osassa maalauksia on parenteeseja ja puhekuplia, joista löytyy sitaatteja muun muassa kaunokirjallisuudesta, filosofiasta, ja sarjakuvista. Sitaatit on liitetty kuviin jokseenkin sattumanvaraisesti. Kyseessä on neljäs näyttely, jonka teemana ovat Platonin Valtio-dialogista lähtökohtansa saaneen Sikojen valtion tapahtumat. Valtio-dialogissa, kohdassa 488a, verrataan huonosti hoidettua valtiota myös Narrien laivaan.

Narrien laivassa laivuri on aina se, joka muita vahvempana saa peräsimen haltuunsa. Hän kuitenkin kuulee ja näkee sangen huonosti, eikä hänellä ole juurikaan tietoa merenkulusta. Hänen ja muiden laivamiesten kesken vallitsee ikuinen taistelu siitä, kuka laivaa ohjaa. Jokainen uskoo, että juuri hän on pätevin perämieheksi, vakka kukaan heistä ei ole koskaan opetellut perämiehen taitoja. Siksi he myös väittävät, ettei moista koulutusta edes tarvita ja ovat valmiita tuhoamaan koko koulujärjestelmän. Lahjomalla, uhkailemalla ja voimakeinoja käyttäen he pyrkivät kiinni peräsimeen. He myös käyvät käsiksi kaikkeen, mitä laivassa on; he rosvoavat, mässäävät ja tuhlaavat. Laivalla on toki myös lempeitä totuuden, oikeudenmukaisuuden ja järkevyyden ystäviä, mutta heitä kohdellaan Sokrateen sanoin: ”niin kaltoin, ettei mikään olento joudu sellaista kokemaan”.

Myös Sikojen valtiossa vallitsee edellä kuvattu tilanne, mutta ovatko Sikojen valtio tai Narrien laiva oman aikamme valtioihin verrattuna kovinkaan erilaisia? Kuinka läheltä meitä löytyy ensimmäinen narrien ohjaama laiva? Onko niin, ettemme näe metsää puilta?

Tapio Tuominen

Esteettömyys: ei esteetön

Gallerian aukioloajat  muulloin kuin Galleriakeskiviikkona:
ti-pe 11-17
la-su 12-16

 

Lisätietoja | Tilläggsinformation | More information:

Hannele Nyman, galleristi, näyttelyvastaava | gallerist | Head of Exhibitions, Gallery Manager

e-mail: hannele.nyman@helsingintaiteilijaseura.fi, gsm 0440 551 678, puh. | tel. 09 666 677

GALLERIA KATARIINA

Helsingin Taiteilijaseura | Konstnärsgillet i Helsingfors | Helsinki Artists’ Association, Kalevankatu 16, Helsinki

Avoinna ti–pe 11–17, la–su 12–16 | Öppet ti–fr 11–17, lö–sö 12–16 | Open Tue–Fri 11–17, Sat–Sun 12–16

www.helsingintaiteilijaseura.fi, www.myyntikokoelma.fi