Galleriakeskiviikko täyttää 2 vuotta!

Galleriakeskiviikko täyttää lokakuussa kunnioitettavat 2 vuotta! Nyt onkin hyvä hetki palata sen alkulähteille ja miettiä mitä kaikkea kahdessa vuodessa on oikein tapahtunut. Yhteismaan ja Galleriakeskiviikon perustaja Jaakko Blomberg avaa ajatuksiaan Galleriakeskiviikon 2-vuotisesta taipaleesta.

Displaying jaakko kadulla.JPG

 

“Galleriakeskiviikon ajatus sai alkunsa siitä, kun olin käymässä Lontoossa ja otin osaa hyvin samantapaiseen First Thursdays -tapahtumaan. Tapahtumassa oli hyvä henki ja sitä kautta pääsi helposti tutustumaan gallerioihin, vaikka ei ennestään tuntenut galleriakenttää ollenkaan. Siitä heräsi sitten ajatus, että jotain tällaista pitäisi saada Suomeenkin, sillä meillä kynnys käydä gallerioissa on monille iso. Reilu vuosi myöhemmin, 1.10.2014, ensimmäinen Galleriakeskiviikko näki sitten valon.

Mielestäni Galleriakeskiviikko on onnistunut madaltamaan kynnystä astua gallerioihin ja niissä on käynyt paljon ihmisiä, jotka eivät niissä normaalisti käy. Ja moni satunnaisempi kävijä on alkanut käydä useammin gallerioissa. Itsellenikin on käynyt niin, kun on tutustunut galleriakenttään entistä paremmin tapahtuman myötä. Tapahtuman tavoitteena on ollut myös herätellä gallerioita avautumaan enemmän ja palvelemaan paremmin erilaisia yleisöjä ja mielestäni siinä ollaan myös onnistuttu hyvin. Helsingin taideskene onkin muuttumassa avoimempaan suuntaan. Myös yhteistyö gallerioiden kesken on lisääntynyt.

Galleriakeskiviikossa on aina hyvä ja lämmin fiilis. Kun galleristit ja taiteilijat ovat usein paikalla, on tunnelma tietysti erilainen kuin normaalina päivänä. Ja tarjoilut lämmittävät tietty myös. Mukaan on tullut koko ajan enemmän nuoria kävijöitä, jotka eivät normaalisti käy niin paljon gallerioissa. Monista on tullut myös vakiokävijöitä, jotka kiertävät mahdollisimman monta galleriaa joka kerta. Myös opastetut kierrokset ovat tuoneet selkeästi uusia kävijöitä tapahtumaan.

Tapahtuma on myös yllätyksellinen. Parhaiten itselle ovat ehkä jääneet mieleen katulavatanssien galleriakierros, jossa joukko ihmisiä kiersi galleriasta toiseen tanssien niissä. Galleria näyttäytyi aika erilaisena silloin. Monia mielenkiintoisia keskusteluja on tullut käytyä myös taiteilijoiden kanssa. Galleriakeskiviikossa on usein paikalla taiteilijoita kertomassa omista näyttelyistään, jolloin niihin saa uudenlaisia näkökulmia. Tapahtuman kannattaa antaa yllättää ja lähteä näyttelyihin, joihin ei muuten ehkä menisi.”