Harth ja taiteelle omistettu elämä

Maaliskuussa newyorkilainen taiteilija, David Greg Harth, saapuu Galleria Sculptoriin tekemään osallistavaa projektityötään yhdessä Galleriakeskiviikon kävijöiden kanssa.

Harth, jota ainoastaan läheiset kutsuvat etunimellä, on paljasjalkainen newyorkilainen ja on opiskellut mm. Parsons School of Designissa ja pitänyt näyttelyitä useissa gallerioissa ja taidetiloissa 90-luvun puolivälistä lähtien, sekä Yhdysvalloissa että kansainvälisesti. Harth pitää omenoiden syömisestä ja on omistanut elämänsä taiteelle.

“Taide kuluttaa minua. Usein mietin, miten erilaista elämäni olisi, jos en olisi niin omistautunut taiteelle. Luultavasti olisin parisuhteessa ja minulla olisi jo lapsia. Mutta tein päätöksen omistautumisesta jo vuosia sitten. Siinä on paljon hyvää ja huonoa.”

harth2

Kuva David Greg Harth (2012)

Monet Harthin työt toteutuvat pidemmällä ajanjaksolla, ja ne ovat usein myös ympärillä oleviin ihmisiin ja heidän aktiivisuuteensa sidottuja.

“Teen työtä yli genrerajojen, usein konsepti edellä. Kun teen työtä, panostan enemmän työni konsepti-ideaan. Idean jälkeinen toteutus puolestaan saa jäädä keskinkertaiseksi, ja se riittää, kunhan se vain toteuttaa alkuperäistä konseptiani. Teen performansseja, videota, valokuvausta, piirroksia, installaatioita… Aiheina käsittelen politiikkaa, uskontoja, julkkiksia, kulttuuria, seksuaalisuutta ja rakkautta.”

Galleriakeskiviikkona 2.3. Harth tulee tekemään osallistavaa taideprojektiaan ”I played with a slinky in Helsinki with Harth” Galleria Sculptoriin kello 19-21. Myös maksuton, opastettu galleriakierros päättyy illalla Sculptoriin niin, että kierroksen osallistujat pääsevät osallistumaan Harthin projektiin. 

Projektiin osallistuvat kävijät pääsevät leikkimään 90-lukua yhdessä Aikakoneen ja tolppakorkojen kanssa sävyttäneellä tutulla slinky-vieterilelulla. Leikkihetkiä kuvataan ja tästä kuvakokoelmasta tulee Harthin lopullinen teos. Osallistujat saavat  muistoksi Harthin ”I played a slinky in Helsinki with Harth” -kortin nimikirjoituksineen.

“Kyseinen työ on humoristinen, simppeli ja naurettava, mutta miksi ihmeessä sellainen olisi kiellettyä”, Harth kyseenalaistaa.

Harth on luonut useita vastaavia töitä eri kaupungeissa ja maissa. Töiden lomassa hän on esimerkiksi syönyt kävijöiden kanssa burgereita, käynyt luovuttamassa verta ja käynyt konsertissa yhdessä. Harthin aiemmista vastaavista “… with Harth” -töistä löydät lisätietoa artikkelin alareunasta.

“En tiedä paljoakaan suomalaisista ihmisistä tai Suomesta. Mutta mikä olisikaan juuri siksi parempaa, kuin järjestää mahdollisuus kiusalliselle kanssakäymiselle kahden eri kansan välillä, kiusallisen lelun avulla? Se kuvaa sitä kokemusta taiteilijan ja katsojan välillä, joka ei olisi samanlainen tavallisessa keskustelussa tai naurunhetkessä. Työni usein tarvitsee ympärilleen ihmisiä ollakseen olemassa. Odotan innolla kanssakäymistä helsinkiläisten kanssa – vieterileluni kera!”

“I ate a burger with Harth.”

“I went to a concert with Harth.”

“I laughed with Harth.”

“I donated platelets with Harth.”

“I ate breakfast with Harth on his 40th birthday”

Teksti Katri Määttänen

LÄHTEET:

DavidGregHarth.com (2016) Biography.

ArtBookGuy (2016) David Greg Harth: Call him Harth.